libido-enhancers.com

Što je ženski libido

Mnogi psiholozi poistovjećuju ženski libido sa snagom spolnog nagona. Postoje i druga mišljenja, uključujući u ovaj koncept aktivnost i inicijativu u krevetu, sposobnost doživljavanja orgazma, opće zadovoljstvo seksualnom aktivnošću.

Na žensku seksualnost utječu i fizički i psihološki čimbenici. Prvi uključuju opće zdravlje, hormone, pa čak i menstrualni ciklus. Istraživanja pokazuju da se želja za seksom osjeća jačom odmah nakon završetka menstruacije. Tijekom istog razdoblja šanse da doživite orgazam znatno se povećavaju. U drugoj polovici ciklusa zanimanje za seks postupno opada, dosežući najnižu točku tijekom predmenstrualnog sindroma.

Puno je više psiholoških čimbenika koji određuju libido:

● odnos s partnerom;
● zadovoljstvo vlastitim izgledom;
● uvjeti života i karijera;
● mentalno zdravlje;
● prošlo seksualno iskustvo.

Skladna veza s partnerom, uhodani način života i normalno samopoštovanje povećavaju kvalitetu spolnog života. Strah od zatrudnjenja, stres, mentalni kompleksi, obiteljske svađe i druge nepovoljne okolnosti mogu prouzročiti potpuni gubitak spolne želje.

Po čemu se ženski libido razlikuje od muškog?

U društvu postoji stereotip da muškarci imaju jaču potrebu za seksom od žena. Uistinu, predstavnici jačeg spola puno će vjerojatnije razmišljati o intimnosti. No dubljim proučavanjem problema pokazalo se da su rezultati manje jednoznačni.

U Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje o snazi ​​seksualne želje tijekom predigre i odnosa. Njegovi su rezultati pokazali minimalne razlike između žena i muškaraca. Dobivši dodatni poticaj, fer spol doživljava još snažniji spolni nagon.

Na Sveučilištu Michigan, Ann Arbor, opovrgnut je još jedan mit u vezi sa ženskim libidom. Znanstvenici su otkrili da razina testosterona gotovo nema utjecaja na potrebu za seksom. U muškom tijelu hormon obavlja važniju funkciju. Njegov sadržaj u krvi u velikoj mjeri određuje snagu libida i sposobnost postizanja erekcije.

Faze odnosa također se razlikuju među predstavnicima različitih spolova. Za muškarce je mjerodavna standardna shema: “privlačnost – uzbuđenje – plato – orgazam – završetak”. U žena neke faze mogu promijeniti mjesto ili uopće biti odsutne. Na primjer, nakon orgazma, može se dogoditi još jedan plato. Ova značajka tijela omogućuje ženama da tijekom odnosa više puta postignu iscjedak.

Zanimljivosti o ženskom libidu:

Puritanska vjerovanja o ženskom libidu su u dalekoj prošlosti. No, znanstvenici nastavljaju eksperimentirati i pronalaziti nove detalje o ovoj temi.

Spolnost ovisi o instinktima.

Kanadski seksolog i klinički psiholog Meredith Chivers sugerira da libido određuju iskonski instinkti. Proučavala je razinu uzbuđenosti kod žena koje su gledale erotske zavjere raznih tema. Studija je pokazala da je odgovor na spolni odnos dvojice muškaraca i različitog spola otprilike jednak. Par kopulacijskih majmuna više nije pobudio veliko zanimanje. No, najmanji emocionalni odgovor među ispitanicima izazvao je video s golim, napumpanim muškarcem.

Monogamija – nije za žene?

Doktorica Chivers provela je još jedno istraživanje u kojem je tražila od žena da odaberu najuzbudljiviju priču. Maštarija o seksu s atraktivnim agentom za promet nekretninama pobijedila je veliku prednost tijekom pregleda stana. Na drugom je mjestu bila lijepa neznanka koja je u kuću ulazila zbog intimnih užitaka. Zaplet s trenutnim partnerom nikoga nije zanimao.

Testovi Meredith Chivers djelomično su potvrđeni istraživanjem Sveučilišta u Winnipegu u kojem su bračni parovi tražili da navedu razloge smanjenog libida. Top 3 uključuje:

● dosada;
● monotonija, nedostatak novih dojmova u krevetu;
● nedostatak romantike.

Prerano je donositi temeljne zaključke na temelju dobivenih rezultata. No, znanstvenici nagađaju da monogamija može negativno utjecati na žensku spolnost.

Seksualnost ima vrhunac nakon 30. godine:

Ako su muškarci najaktivniji u krevetu sa 18-22 godine, tada za žene vrhunac spolnog života pada na 32-36 godina. U ovoj dobi imaju dovoljno iskustva da od intimnosti dobiju maksimalan užitak. Nakon 40 godina razina estrogena opada, što utječe na spolnost. Ali promjena hormonske ravnoteže neće ometati aktivan spolni život u zrelijoj dobi. Kao što je utvrđeno na Sveučilištu u Melbourneu, gotovo 40% žena starijih od 60 godina nastavlja redovito seksati.